Innovation

Vacanțele în străinătate devin mai confortabile cu Visa

Cum plătesc românii în străinătate

Vacanțele reprezintă cea mai bună ocazie de a lăsa deoparte rutina și responsabilitățile zilnice pentru a ne bucura de activitățile preferate. Când vine vorba de vacanțe, românii aleg în mod special să se relaxeze, să viziteze obiective turistice și să își revadă familia sau prietenii în concediile din străinătate. Anul acesta, 37% dintre noi vor merge în vacanțe în afara țării, cei mai mulți români îndreptându-se către destinații însorite precum Grecia, Italia și Bulgaria, după cum arată Studiul Visa „Intenții de călătorie și plată 2024”.1 Mai mult, peste jumătate dintre călătorii din țara noastră spun că vor petrece două sau trei vacanțe peste hotare în acest sezon.

Cum să ai parte de vacanța visurilor tale

Un concediu odihnitor presupune renunțarea la orice grijă, inclusiv a modalității de plată, știind că poți achita în siguranță oriunde în timpul vacanței, indiferent dacă te afli într-o piață locală din Turcia sau într-un restaurant la malul mării din Thailanda. Atunci când plătim, ne așteptăm ca totul să fie cât mai confortabil, rapid și intuitiv, având posibilitatea de a ne gestiona banii așa cum ne dorim. Cu plățile rapide și eficiente cu Visa, care pot fi realizate în milioane de locații din întreaga lume, turiștii nu mai au grija lipsei numerarului sau a ratelor de schimb valutar. Plățile digitale sunt din ce în ce mai folosite de către călătorii din Europa Centrală și de Est. La nivel local, 83% dintre români își doresc să plătească electronic atunci când vizitează alte țări, în creștere cu 2.5% față de anul anterior.2 Plățile cu Visa sunt acceptate în peste 100 de milioane de locații din peste 200 de țări și teritorii, ceea ce înseamnă că poți achita fără probleme chiar și atunci când vrei să te răsfeți cu mici plăceri, spre exemplu să cumperi suvenirul preferat. Tot ce ai nevoie este cardul tău fizic Visa, telefonul sau ceasul inteligent cu portofel electronic pe care să îl ai la îndemână în timpul vacanțelor din străinătate.

Avantaje multiple atunci când plătești digital

Românii care intenționează să achite cu cardul peste hotare apreciază această metodă de plată în special pentru că le oferă confort (62%), rapiditate (62%), dar și pentru că elimină riscul de a pierde numerar (58%). În plus, ratele de schimb relativ mai avantajose (40%) și evidența mai bună a cheltuielilor (38%) vin în ajutorul românilor pentru eficientizarea cheltuielilor de vacanță. Călătorii din ECE, tot mai conectați digital, apreciază de asemenea confortul (61%) atunci când plătesc cu cardul în străinătate, iar unu din patru alege să plătească cu telefonul sau ceasul inteligent în timpul vacanțelor din afara țării. Este o modalitate simplă de a plăti oriunde în vacanță, însă respondenții din ECE achită cel mai des electronic atunci când vine vorba de mâncare și băuturi (73%) sau divertisment (46%).  

Fără griji în plus în timpul vacanței

De câte ori nu te-ai întrebat câți bani trebuie să schimbi înainte să pleci în vacanță sau dacă suma planificată va fi într-adevăr suficientă? Când plătești digital cu Visa, ai acces constant la banii din cont, iar plățile sunt securizate, indiferent dacă te afli în vacanță în Napoli sau dacă alegi să vizitezi o țară mai îndepărtată precum Vietnam. Pentru a plăti digital, trebuie doar să apropii cardul Visa sau telefonul mobil, cu un card de plată adăugat, de terminalul de plată din magazin, restaurant sau chiar din transportul public. Astfel, scapi de o grijă în plus, bagajul de mână este mai ușor și poți adăuga în plus o pereche de ochelari sau o pălărie care să te protejeze de soare.

Plățile digitale cu Visa în străinătate sunt la fel de rapide, confortabile și sigure ca acasă. Datorită rețelei noastre, cardurile Visa pot fi folosite pentru a plăti în peste 180 de monede în milioane de locuri la nivel global. Așa cum arată și studiile noastre, atunci când călătoresc în străinătate, românii apreciază plățile cu cardul în primul rând datorită vitezei și siguranței oferite. Cu Visa, aceștia pot fi siguri că sunt protejați împotriva fraudei, pierderii sau furtului cardului lor, indiferent unde se află, și că își pot recupera banii dacă ceva nu merge bine.” – spune Elena Ungureanu, Country Manager Visa în România.

Grija de a avea numerar în moneda locală dispare odată cu posibilitatea de a retrage bani de la unul dintre cele peste 2 milioane de bancomate disponibile în întreaga lume. Pentru ca plata să fie sigură, căutați un bancomat care să aibă afișată sigla Visa. În anumite cazuri, retragerea de numerar de la bancomatele din străinătate poate fi chiar mai avantajoasă în materie de costuri.

Un nivel suplimentar de securitate pentru un plus de relaxare

Pe măsură ce portofelele electronice devin tot mai populare, apare și nevoia unor tehnologii care să le susțină.Una dintre aceste tehnologii este tokenizarea care oferă un nivel suplimentar de siguranță și impulsionează modernizarea plăților electronice. Tokenurile sunt generate automat, spre exemplu atunci când un utilizator își salvează datele de plată în cadrul unei platforme de streaming, la un magazin online sau în portofelul electronic de pe telefonul mobil. Deși pot exista mai multe tokenuri pentru o singură plată cu cardul, acestea sunt coduri unice ce pot fi utilizate exclusiv în aplicația sau pe dispozitivul unde au fost stocate. În prezent, tokenurile sunt folosite pe scară largă la realizarea plăților online, iar în curând vor face aproape insesizabilă diferența între plățile din magazinele fizice și cele online.

Un alt avantaj important atunci când planifici vacanța și plătești cu Visa este că te protejează împotriva fraudei, pierderii sau furtului cardului, indiferent dacă achiziționezi un pachet turistic, bilete de avion, bilete de acces sau accesorii pentru plajă. Spre exemplu, dacă ești victima unei fraude online sau ceva nu este în regulă la comanda ta, Visa îți oferă siguranța că îți poți recupera banii. Astfel, fiecare bancă dispune de o procedură prin care poți cere ajutorul în cazul în care ai făcut o plată pe internet și ai primit un produs greșit ce nu poate fi returnat, fie dacă ți-a fost anulat zborul deoarece compania aeriană intră în insolvență. Opțiunea se numește „chargeback” și reprezintă  o modalitate prin care banca emitentă poate recupera banii dacă nu ai beneficiat de bunurile sau serviciile cumpărate, chiar și în situațiile în care când furnizorul  încetează activitatea.


Pe lângă pălăria și crema de soare, iată câteva sfaturi care te pot proteja de experiențe neplăcute atunci când mergi în vacanță:

· Anunță banca emitentă că urmează să călătorești

Notifică banca înainte cu privire la planurile tale de călătorie, astfel tranzacțiile realizate în străinătate nu vor fi marcate ca fiind neobișnuite. Totodată, informează-te cu privire la fondurile disponibile, data de expirare a cardului sau limita zilnică pentru numerarul retras de la bancomat. Astfel, te vei asigura că poți folosi cardul atunci când ești departe de casă și poți achita toate costurile de călătorie.

· Reține codul PIN al cardului

Fie că folosești un card magnetic sau cu cip, este important să memorezi codul PIN atunci când călătorești în străinătate. În cazul în care ai uitat codul PIN, solicită unul nou.  

· Activează alertele și notificările pe telefonul mobil

Setează să primești alerte prin mesaj de fiecare dată când tranzacțiile depășesc o sumă prestabilită sau dacă sunt identificate activități suspecte pe contul tău. Pentru mai multe detalii contactează banca emitentă.

· Plătește în moneda locală

Comercianții străini îți pot oferi opțiunea de a alege moneda în care să efectuezi o plată. Deși, poate părea mai avantajos să achiți în moneda țării cu care ești familiarizat, conversia include de obicei costuri mai mari. Pentru a evita să plătești în plus, alege plata în moneda locală. În cazul în care optezi pentru moneda locală, dar tranzacția a fost realizată de comerciant într-o altă monedă, notifică banca pentru contestare.
 

 

___

[1] Toate datele folosite sunt extrase din studiul Intenții de călătorie și plată în ECE 2024, în cazul în care nu sunt indicate alte surse. Studiul acoperă Bulgaria, Croația, Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia și Ungaria și a fost realizat de compania de cercetare de piață GfK Polonia / NIQ în luna aprilie, 2024, pe eșanțioane naționale reprezentative de 1.000 de respondenți cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani.

[2] Date comparative studiu Visa „Intenții de călătorie și plată 2024”și „Intenții de călătorie și plată 2023”

[3] Studiul Visa despre „Plățile Mobile în ECE 2022”  acoperă Polonia, Republica Cehă, Ungaria, România, Bulgaria, Slovacia, Slovenia și Croația și a fost realizat de compania de cercetare de piață Kantar în octombrie 2022, pe eșantioane naționale reprezentative de 1.000 de respondeți cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani.

Tag: Payment Security Tag: Payment trends Tag: Digital commerce